Financial litigation
Geschillen met een bank/verzekeraar
De specialisatie Financial litigation ziet op alle geschillen waarbij banken en verzekeraars betrokken zijn en geschillen die verband houden met de Wet op het financieel toezicht (Wft). Denk daarbij onder meer aan vraagstukken over beleggingsschade, complexe kredietverstrekkingen en rentederivaten. Op banken, verzekeraars en andere financiële instellingen rust tegenover hun klanten een bijzondere zorgplicht. Die zorgplicht staat vaak centraal in procedures over deze onderwerpen bij de burgerlijke rechter of bij het klachteninstituut Kifid.
Het voeren van financieel-rechtelijke procedures met én tegen financiële instellingen is een van de kernexpertises van Hoff Advocaten. Daarnaast adviseert Hoff Advocaten uitgevende instellingen over correcte naleving van marktmisbruikbepalingen en treedt zij op in procedures tegen de Autoriteit Financiële Markt (AFM) in geval van bestuurlijke boetes en lasten onder dwangsom bij geconstateerde overtredingen van de Wft.
Geschillen over de bijzondere zorgplicht
Financiële dienstverleners hebben een bijzondere zorgplicht tegenover hun klanten. Deze plicht is in de loop der jaren in de rechtspraak ontwikkeld en nog steeds volop in beweging, mede onder invloed van de Wft. De bijzondere zorgplicht vloeit voort uit de eisen van redelijkheid en billijkheid en brengt met zich dat financiële instellingen zoals banken en verzekeraars vanwege hun maatschappelijke functie en hun deskundigheid te allen tijde de gerechtvaardigde belangen van hun klanten in acht dienen te nemen en hun klanten tegen de eigen lichtvaardigheid moeten beschermen.
Banken en verzekeraars hebben door deze zorgplicht onder andere een verstrekkende informatie- en onderzoeksplicht (know your client) en in bepaalde gevallen zelfs een waarschuwings- en ontraadplicht. Zo moeten banken hun klanten bijvoorbeeld in de regel waarschuwen voor (te) risicovolle beleggingskeuzes op straffe van aansprakelijkheid. Deze zorgplicht moet onder omstandigheden zelfs tegenover derden in acht genomen worden. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn tegenover slachtoffers van fraude, mits de bewuste financiële instelling de fraude had moeten opmerken en kunnen voorkomen.
De bijzondere zorgplicht staat vrijwel altijd centraal in procedures tegen financiële instellingen en vormt vaak de basis voor claims tot schadevergoeding. Hoff Advocaten heeft vele van dit soort claims zowel met succes weten in te stellen als met succes weten af te wenden. Het is dan ook niet voor niets dat vele vermogende particulieren en financiële instellingen bij ons aankloppen voor het oplossen van dit type juridische geschillen
Geschillen over beleggingsschade: vermogensbeheer, beleggingsadvies en execution only
Inherent aan beleggen is dat het risico’s met zich brengt. Aan ieder rendement is een corresponderend risico verbonden. Het is niet ongebruikelijk dat (particuliere) beleggers ondanks voorgespiegelde rendementen hun inleg en/of winsten niet volledig terugzien en daardoor schade lijden. Vaak zal men de gevolgen van de eigen beleggingskeuzes zelf moeten dragen, maar in sommige gevallen kan dit soort beleggingsschade op derden verhaald worden. Dat kan bijvoorbeeld als de betrokken bank of vermogensbeheerder zijn bijzondere zorgplicht heeft geschonden door geen of te weinig informatie te verschaffen over bepaalde diensten/producten of door niet te waarschuwen voor bepaalde beleggingsrisico’s die zich gerealiseerd hebben. Ook andere type fouten zijn denkbaar en kunnen tot aansprakelijkheid van de betrokken dienstverlener leiden.
Beleggingsdienstverlening kent drie hoofdverschijningsvormen: vermogensbeheer, beleggingsadvies en execution only. Bij vermogensbeheer geeft de klant zijn vermogen uit handen aan een beheerder die het vermogen vervolgens belegd op basis van vooraf afgesproken uitgangspunten (o.a. doelstellingen, horizon, risicobereidheid, financiële draagkracht). Bij beleggingsadvies handelt de klant zelf en maakt deze zelf zijn beleggingskeuzes, zij het op advies van de betrokken bank/adviseur. Bij execution only is de bank uitsluitend betrokken als uitvoerder. De bank voert beleggingsbeslissingen uit en verder niets. Afhankelijk van het type dienst rust op de betrokken dienstverlener een meer of minder verstrekkende bijzondere zorgplicht.
Onze advocaten behartigen regelmatig de belangen van banken die aansprakelijk worden gesteld voor het veroorzaken van beleggingsschade en, vice versa, de belangen van vermogende particulieren die beleggingsschade hebben geleden. Juist omdat wij beide kanten van het verhaal kennen, kunnen wij onze cliënten in dit soort geschillen bij uitstek goed bijstaan in de rechtszaal.
Geschillen over overkreditering
Het verbod op overkreditering is in de Wet op het financieel toezicht neergelegd. Het vraagstuk van overkreditering speelt voornamelijk bij verstrekking van hypotheken. Banken moeten mede op basis daarvan onderzoek doen naar de financiële situatie van de klant aan wie ze krediet wensen te verstrekken. Als dit onderzoek uitwijst dat de bewuste klant naar objectieve maatstaven de lasten van de lening niet kan dragen, dan is de bank verplicht het krediet te weigeren. Desondanks gaat het wel eens mis. Dat was zeker in het niet al te verre verleden het geval bij atypische hypotheken met daaraan een beleggingsproduct verbonden.
Wanneer een financiële instelling in strijd handelt met het verbod op overkreditering, is de bank aansprakelijk voor de schade die de klant daardoor lijdt. Wij staan met regelmaat financiële instellingen bij wegens onterechte beschuldigingen van overkreditering. Schroom dus niet contact met ons op te nemen als u vragen heeft over deze materie.
Geschillen over marktmisbruik
Handelen op de beurs met voorwetenschap, het wederrechtelijk mededelen deze voorwetenschap en het manipuleren van de markt is verboden. Het overkoepelende begrip hiervoor is marktmisbruik. Het doel van het verbod op marktmisbruik is het creëren en beschermen van een gelijk speelveld op de financiële markten. Het verbod op marktmisbruik is onder meer neergelegd in de Europese Verordening marktmisbruik en de Wft.
Beursgenoteerde bedrijven die koersgevoelige informatie achterhouden en de aandelenkoers zodoende beïnvloeden, kunnen zich schuldig maken aan marktmisbruik. Tevens mogen personen niet handelen op de beurs wanneer zij beschikken over voorkennis. Deze voorkennis mag daarbij niet gedeeld worden met anderen. De AFM houdt toezicht op de naleving van de regelgeving met betrekking tot marktmisbruik en kan bij constatering van overtredingen handhavend optreden, bijvoorbeeld door het opleggen van lasten onder dwangsom en bestuurlijke boetes.
Hoff Advocaten beschikt over bijzondere ervaring en deskundigheid in het adviseren en procederen over kwesties inzake marktmisbruik. Wij gaan steeds tot het uiterste om de belangen van onze cliënten te behartigen.
Uw advocaat op het gebied van Financial litigation
Neem contact met ons op als u een financieel-rechtelijk geschil of geschillen over de bijzondere zorgplicht en wij staan u met raad en daad bij.